“Analiza prețurilor energiei electrice și a gazelor naturale – cauzalitate și efecte” reprezintă informarea corectă și completă a consumatorilor de energie din România cu privire la factorii care influențează evoluția prețurilor și tendința acestora, în baza rapoartelor publicate de instituții de specialitate.
Este deja cunoscut faptul că începând cu data de 1 iulie prețurile la consumatorii finali au înregistrat o creștere. În esență, unele dintre principalele motive generatoare a situației din prezent se înscriu pe următoarele coordonate:
- variația prețului înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM) – Piața pentru Ziua Următoare (PZU)) în anul 2021 (ianuarie – iunie) vs. 2020 este de +181%;
- fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creștere de 23.1% în 2020 vs. 2019;
- creșterea accelerată a prețului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii se tranzacționează la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat;
- continua scumpire a gazelor naturale. Gazprom – unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunță un preț cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.
- reconfigurarea ecuației geopolitice regionale prin decizia Federației Ruse de a renunța la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei;
- revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan național odată cu ridicarea restricțiilor pandemice.
Conform lui Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă “Consumatorii români se confruntă cu o creștere a prețurilor la toate formele de energie. În mod greșit aceasta este pusă pe seama liberalizării piețelor de energie. Trebuie să respingem categoric această ipoteză – Liberalizarea nu crește sau scade prețul – ci doar stabilește premisele pentru a reflecta în mod fidel starea și dinamica înregistrată de sectorul energetic.
Prețul energiei de astăzi, este costul pe care-l generează situația din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone.”
Consumatorii plătesc prin facturi costurile de achiziție, înmagazinare (după caz), transport, distribuție și taxe reglementate.
Însă, dintre acestea, doar costurile de achiziție vor crește, aspect reflectat într-o majorare de aproximativ 19% a unei facturii medii de gaze naturale, respectiv de 6-7% la nivelul unei facturi de electricitate.
Pe înțelesul tuturor, situația se prezintă astfel:
- pe segmentul gazelor naturale, la un consum anual de aproximativ 15 MWh/loc de consum Rezidențial Pasiv, valoarea medie a unei facturi ar putea crește de la aproximativ 194 lei/lună la aproximativ 231 de lei/ lună;
- pe segmentul energiei electrice, la un consum anual de aprox. 1.18 MWh/loc de consum Rezidențial Serviciu Universal, valoarea medie a unei facturi ar putea crește de la aproximativ 80 lei/lună, la aprox. 85 lei/lună.
“Ca urmare a creșterii prețului de achiziție a energiei, în contextul liberalizării piețelor, există posibilitatea ca această scumpire să fie asociată de către actori ai sectorului energetic, între care și consumatorii finali, cu o decizie strict comercială a producătorilor/ furnizorilor de energie și gaze naturale de maximizare a câștigurilor înregistrate.
Analizând influențele din piață, constatăm că situația este mult mai complexă, obiectivă și cu implicații la nivelul economiei naționale.
De aceea, este important să înțelegem fenomenul, să identificăm cauzele și să informăm stakeholderii despre importanța solidarității lor în fața acestei provocări comune.” menționează Adrian Vintilă, Communication & Media Manager FEL România.
FEL România consideră că impactul resimțit de consumatorul final din România în contextul creșterii prețurilor conexe serviciilor de utilități (gaze naturale și energie electrică) poate fi atenuat prin următoarele măsuri:
- Pe termen scurt
- continuarea campaniei de informare a consumatorilor finali pentru a încuraja identificarea celor mai avantajoase condiții de preț și de livrare;
- urgentarea demersurilor de identificare și clasificare a consumatorilor vulnerabili, cu accent pe implementarea unor măsuri pentru creșterea performanței energetice a fondului de locuințe;
- încurajarea producerii de energie electrică în regim de prosumator prin programe naționale de tip suport. Ca exemplu, amintim Casa Verde Fotovoltaice.
- Pe termen mediu
- îmbunătățirea portofoliului de servicii oferite de operatorii depozitelor de înmagazinare, prin introducerea posibilității de a înmagazina gaze naturale în baza unui profil multi-anual și acordarea unor discount-uri;
- urgentarea emiterii legislației aferente exploatărilor din Marea Neagră, producția prognozată din arealul pontinc fiind de natură a echilibra raportul între cererea și oferta regională de gaze naturale pe termen mediu și lung;
- simplificarea procesului de a deveni prosumator din punct de vedere legislativ.
- Pe termen lung
- securizarea unor proiecte energetice strategice de investiții prin PNRR, menite a soluționa criza de generare a energiei electrice pe plan local;
- pregătirea rundei a XI-a de concesiunim necesară identificării unor noi perimetre cu potențial petro-gazier.
“Un cumul de elemente stabilește premisele pentru confruntarea Uniunii Europene (UE) şi implicit a României cu o creștere semnificativă a prețurilor gazelor naturale, a cărui efect va fi resimțit și pe segmentul pieței de energie electrică.
Efectul conjugat al acestor factori induce un dezechilibru la nivelul raportului dintre cerere și ofertă, aspect evidențiat și de evoluția prețurilor conexe gazelor naturale practicate la nivelul principalelor hub-uri europene la care piața din România se aliniază.
Pe baza datelor pe care le deținem și a rapoartelor publicate de BNR, INS, Transelectrica, OPCOM și BRM, observăm că prețul energiei (electricitate și gaze naturale) va influența creșterea inflației și va avea un efect negativ asupra economiei”, declară Georgian Albu, General Manager FEL România.
Analizele realizate de experții FEL România, de data aceasta împreună cu Asociația Energia Inteligentă, au rolul de a informa consumatorii, de a atrage atenția autorităților, cât și de a prezenta măsuri și soluții fezabile, conchide președintele Asociației Energia Inteligentă.
Citește analiza în pdf-ul atașat. Spune-ne părerea în comentarii sau pe opinii@felromania.ro. Îți mulțumim!