baraj-hidro

1. Ce este energia hidroelectrică

Energia hidroelectrică reprezintă energia produsă prin intermediul turbinelor angrenate de apă, acestea fiind amplasate în interiorul centralelor hidroelectrice.

2. De când este utilizată

Moara de apă a fost una dintre cele mai importante descoperiri ale omenirii, energia apelor fiind utilizată încă din Antichitate, pentru activități precum mineritul și măcinarea cerealelor, în vederea obținerii făinii.

O altă instalație interesantă, folosită la morile de apă, era roata cu făcaie. Sistemul presupunea o cădere de apă dintr-un jgheab, care acționa o roată cu palete de forma unor cupe. Pe lângă morile de cereale, roata cu făcaie mai era folosită la sfărâmarea minereurilor. Sistemul este considerat ca fiind strămoşul îndepărtat al turbinei hidraulice.

3. Cum se obține

Pentru a transforma energia hidraulică a unui curs de apă în energie electrică sunt utilizate amenajările hidroelectrice. Obținerea energiei electrice este posibilă prin două etape:

  1. Se transformă energia hidraulică în energie mecanică cu ajutorul turbinelor hidraulice;
  2. Turbinele hidraulice antrenează hidrogeneratoarele care transformă energia mecanică în energie electrică.

4. Principalele componente ale unei centrale hidroelectrice

Principalele componente ale centralelor hidroelectrice sunt:

  • Barajul;
  • Acumularea de apă, compusă din baraj şi lacul de acumulare;
  • Conducte de aducțiune a apei la centrală;
  • Conducte pentru evacuarea apei.

5. Caracteristici

Caracteristici generale ale energiei hidroelectrice sunt:

Este considerată ca fiind o sursă de energie regenerabilă; • Din punct de vedere al costurilor, hidroenergia este una dintre cele mai convenabile surse de energie, deoarece nu depinde de fluctuațiile pieței asemenea combustibililor fosili; • Hidroenergia este singura sursă de energie regenerabilă care concurează pe piaţa de energie ca raport de producţie cu combustibilii fosili.

Cea mai mare hidrocentrală din lume se află în China (hidrocentrala Three Gorges), fiind construită pe fluviul Chang Jiang, care în cursul inferior poartă denumirea de Yangtze (Fluviul Albastru). Capacitatea instalată este de 22.500 MW, prin cele 32 de turbine de 700 MW fiecare și două unități generatoare de 50 MW. Producția anuală de energie a centralei a stabilit recordul mondial în 2020, cu 111.8 TWh, permițând furnizarea de energie electrică către nouă provincii și două orașe, inclusiv Shanghai. Se consideră că energia electrică produsă de această construcție grandioasă ar acoperi de două ori și jumătate consumul României.  

6. Cele mai importante obiective hidroenergetice din România

Cele mai importante obiective hidroenergetice din România sunt:

  • Sistemele hidroenergetice şi de navigație Porţile de Fier I și Porţile de Fier II;
  • Amenajarea Hidroenergetică Lotru;
  • Centrala Hidroelectrică Vidraru;
  • Centrala Hidroelectrică Dimitrie Leonida (Stejaru);
  • Centralele Hidroelectrice Mariselu şi Remeti;
  • Amenajarea Hidroenergetică Raul-Mare Retezat și Centrala Hidroelectrică Ruieni;
  • Centralele Hidroelectrice Gilceag şi Sugag.
Porțile de Fier I și II
Sistemele hidroenergetice și de navigație Porțile de Fier I și II au apărut ca urmare a colaborării dintre România și Serbia la amenajarea hidroenergetică a fluviului Dunărea în zona Porților de Fier, pentru a produce energie electrică și pentru a asigura navigația în condiții optime.

Construcția Sistemului Porțile de Fier I a început la data de 7 septembrie 1964, iar inaugurarea oficială s-a realizat la data de 16 mai 1972. Construcția Sistemului Porțile de Fier II a început în anul 1977.

7. Cine este responsabil pentru obținerea hidroenergiei în România

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie, fiind totodată și cel mai mare furnizor de servicii de sistem (în anul 2019 a asigurat 70,97% din banda necesară de reglaj secundar, 82,94% din necesarul de rezervă terțiară rapidă, 100% din serviciul de asigurare a energiei reactive debitată sau absorbită din rețea în bandă secundară de reglaj a tensiunii) asigurând stabilitatea Sistemului Energetic Național (SEN).

8. Ponderea hidroenergiei în mixul energetic național

În România, conform Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), producția de energie electrică din cadrul hidrocentralelor este de 6644,4 MW . Acest lucru denotă faptul că, din toate tipurile de energie produse, hidroenergia are cea mai mare pondere, aceasta fiind de 35,8%.

Sursa: ANRE
Sursa: ANRE


Acest articol face parte din proiectul #Energy101. Mai multe informatii, aici.