WhatsApp Image 2022-10-10 at 17.35.47

Future Energy Leaders România este programul de tineret al Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). FEL România reprezinta o platformă de comunicare și cooperare între noile generații, o cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și pentru modul în care acesta interacționează cu alte domenii. 

FEL România este cea mai activă comunitate de tineri profesioniști din sectorul energetic, un pool de resurse și talente, parte din rețeaua globală Future Energy Leaders, creată de World Energy Council. Cele 4 direcții strategice asumate sunt: educație și profesionalizare, informare si constientizare, analize și recomandări, activitate și cooperare internațională. 

Anul 2022 a fost un an plin de evenimente și proiecte marca FEL România, un an în care tinerii din FEL s-au implicat în comunitate prin voluntariat pentru a aduce un plus de valoare în domeniul energetic.  Astfel, pe direcția informare și conștientizare, membrii FEL România au avut peste 300 de apariții în presă atat televizate, în cadrul a 5 posturi naționale, cât și în mediul online, discutând despre diverse subiectele cotidiene energetice pentru informarea și conștientizarea populației.

Astfel, tot pe direcția de informare si constientizare, prezența FEL a fost remarcată și prin 13 intervenții în cadrul a 9 conferințe de profil: FORENorganizat de CNR-CME unde speakeri au fost Bogdan Leu, Georgian Albu, Silviu Tiron si Stefan-Dominic Voronca, “RIGC – Romanian International Gas Conference” organizat de FPPG unde Rares Hurghis a vorbit despre rolul hidrogenul și biometanului în procesul de decarbonizare, “Viitorul Mobilității” organizat de Concordia unde Silviu Tiron a făcut un workshop pe tema electro-mobilității, “Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity” – Media Uno unde Cristina Paun a fost speaker (mai) a vorbit despre taxonomie, “Bucharest Leaders Summit: Emerging challenges of the future” – Media Uno (noiembrie 2022) – Silviu Tiron “Interconnecting National Infrastructures – a united Europe; transport, utilities networks” și Rareș Hurghiș “Securitatea energetică a Europei – dinamica piețelor de energie, petrol și gaze”, “Smart Energy Expo Constanta” unde Adrian Vintilă a fost moderator si Georgian Albu a vorbit despre rolul hidrogenului în mixul energetic, “Criza energetică și efectele pe termen lung” organizat de DC News unde Adrian Vintila a vorbit despre soluțiile pe termen scurt, mediu și lung în prag de iarna, “Gala Invest Energy dedicata specialistilor in energie” unde Adrian Vintila a vorbit despre proiectele FEL Romania, “Energia fotovoltaică, parte din mixul de energie curată al României”, organizat de Asociația Energia unde Tatiana Fiodorov a vorbit despre  regimul juridic aplicabil dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă.

Adrian Vintila speaker la conferinta InvestEnergy

În anul 2022, în cadrul proiectului Energy 101, coordonat de Alisa Fleancu s-au lansat 2 campanii de educare și informare “Despre energie, pe scurt” și “Pastila de energie”. Proiectul reprezinta o campanie de conștientizare asupra importanței energiei să aducă în fața publicului informații despre acest domeniu pe înțelesul tuturor – pentru că energia este esenţială pentru bunăstarea economică şi socială, oferind confort şi mobilitate și fiind prezentă în toate activitățile industriale şi comerciale de zi cu zi. În prima parte, 10 teme au fost prezentate pe scurt, iar a doua parte a proiectului are loc în parteneriat cu InvestEnergy ce va cuprinde mai multe articole succinte tratand subiectele energetice cotidiene.

Pe palierul educație și profesionalizare, periodic se organizează FEL Training Days unde specialiști din domeniul energetic vin sa impartășească din experiența lor. FEL reprezintă tinerii din domeniul energetic care vin din diferite specializări (ingineri, avocati, analiști). În anul precedent, 5 sesiuni au fost organizate alături de invitați de onoare precum Corina Murafa, Andrei Ceclan, Cristina Badica și Luciana Cotutiu reprezentând RomCapital Invest, Andrei Covatariu si Gheorghe Visan reprezentând Transelectrica. 

Tot pe direcția educație și profesionalizare, în anul 2022 au fost realizate 2 proiecte care s-au desfășurat și se vor continua și în anul 2023.  Proiectul ENPRO, coordonat de Ștefan Voronca se desfășoară pe două secțiuni : prima vizează îmbunătățirea relației dintre oferta pe piața de muncă a tinerilor absolvenți și cererea, reprezentată de companiile care-i angajează. Concret, proiectul țintește către primirea feedbackului din partea companiilor, în legătură cu programele software utilizate în industrie și temele acestora de studiu/lucru, pentru a pregăti viitorii absolvenți în acest sens, de către experți în respectivele programe. Proiecte-pilot, bazate pe programe de calcul, au fost realizate în decursul anului 2022, prin lucrări de licență pregătite de studenți în anul 4 de la Facultatea de Energetică, temele acestora fiind bazate pe teme de actualitate din domeniul energetic românesc.

În anul 2022 a doua parte a proiectului a demarat, aceea de a aduce la cunostinta despre tezele doctorale industriale sau profesionale în Romania. Olivian Savin a absolvit doctoratul industrial in Franta la cel mare producator de energie, EDF. Doctoratul industrial sau profesional se desfășoară în parteneriat între o companie si un laborator de cercetare sau o școala doctorala unde doctoratul este angajat sa cerceteze pentru acea companie pe un anumit subiect cu scopul de a dezvolta o idee, un produs sau un software. 

Pe direcția analize și recomandări, au fost redactate 4 documente marca FEL reprezentând analize și recomandări de politici publice locale care au fost preluate de publicațiile naționale de specialitate: două documente de poziție despre piața de energie redactate de Lucian Pamfile (Contractele financiare futures în dinamizarea pieței locale de energie și Prețul spot al energiei electrice: rezultatul emoției sau al principiilor de funcționare a pieței), un document informativ elaborat de Daniel Dumitru Ene, intitulat Reactoarele modulare mici – Provocări și oportunități pentru România, și un o analiză elaborată de echipa FEL: Recomandări pentru gestionarea crizei energetice în contextul conflictului ruso-ucrainean. FEL a participat și la consultările Ministerului Energiei în procesul de elaborare a Strategiei National de Hidrogen.

Pe direcția activitate și cooperare internațională FEL Romania este reprezentată și comunitatea internațională World Energy Council, unde în anul 2022, colegul Bogdan Leu a fost selectat in cadrul FEL 100.

Tot în aceeași direcție, deși am venit după o perioada în care evenimentele fizice au fost mai rare, anul trecut am avut plăcerea sa organizăm 2 evenimente marca FEL, FEL Gala și Women în Energy și să fim co-organizatori alături de CNR-CME pentru 2 evenimente importante din domeniul energetic, FOREN și conferinta CNR-CME cu aplicație a trilemei energetice. 

Primul a fost FEL Gala 2021 (inițial a fost programată pentru 2021 însă din cauza restricțiilor a fost reprogramata în 2022). În 2021, Future Energy Leaders România a celebrat 10 de ani de activitate, ocazie cu care ne-am propus să organizăm cea mai mare conferinţă de leadership din România pentru tinerii din energie. Obiectivul evenimentului constă în promovarea tinerilor, a echipelor formate din aceștia și a organizațiilor care îi susțin și care îi conduc către dobândirea unor rezultate profesionale excepționale. FEL Awards Gala, „Cea mai mare conferința de leadership din România pentru tinerii din energie”, dedicată specialiștilor din sectorul energetic a avut loc în ziua de 30 martie 2022 a fost moderata de Adrian Vintila și s-a bucurat de prezența fizică a peste 100 de participanți.

În cadrul celei mai mari conferințe de leadership din România pentru tinerii din energie au fost recunoscute meritele tinerilor, ale echipelor formate din aceștia și ale organizațiilor care îi susțin și care îi conduc către dobândirea unor rezultate profesionale excepționale. Pe scena evenimentului au fost expuse de către invitații speciali, reprezentanți de la nivel instituțional și decidenți din industria energetică, așteptările acestora de la tânăra generație, au fost dezbătute subiecte de interes cu și despre tinerii din energie, au fost premiați 9 tineri și echipe de tineri care au înregistrat rezultate profesionale excepționale în anul 2021 și, nu în ultimul rând, au fost recunoscute meritele oamenilor care au contribuit la istoria de 10 ani a Future Energy Leaders în România.

FEL Romania au fost co-organizatori a conferinței FOREN și și-au asumat un rol de partener al CNR-CME. În ceea ce privește contribuția membrilor FEL la FOREN 2022, aceasta s-a desfășurat pe multiple niveluri, de la asigurarea părții logistice și bunei desfășurări a evenimentului, până la implementarea unei metode de digitalizare a lui și participarea, ca specialiști, în cadrul panelurilor de discuții. Cu responsabilitate și implicare pe tot parcursul evenimentului, au contribuit atât la promovarea evenimentului, cât și la creșterea nivelului de discuție și importanță a FOREN pentru sectorul energetic la nivel regional.

Un prim și major suport oferit evenimentului l-a reprezentat partea de digitalizare, prin crearea și implementarea codurilor QR, accesibile pentru participanți prin scanarea rapidă a lor cu telefoanele mobile. Acestea au avut atât un rol informativ și de ghidare pe parcursul celor 4 zile de eveniment, de suport în timp real pentru participanți și speakeri, cât și de captare a impresiilor și feedback-urilor post eveniment.

De la cea mai mare conferință regională din Europa de Est și Centrală din domeniul energiei, nu putea să lipsească standul echipei Future Energy Leaders România. Invitații care au trecut pe la stand au făcut cunoștință cu membrii FEL, unde le-au fost prezentate viziunea și obiectivele organizației, și anume, cea de tineri pasionați și implicați în domeniul energiei din România dar și la nivel mondial. 

În cadrul FOREN, membrii FEL și-au adus contribuția nu doar din punct de vedere organizatoric, ci și ca speakeri. Georgian Albu, Bogdan Leu, Rareș Hurghiș, Silviu Tiron, Alisa Fleancu și Ștefan-Dominic Voronca, au fost printre reprezentanții tinerilor care au luat parte cu mult entuziasm și dedicare la discuțiile din panel-uri și au prezentat lucrări tehnice de cercetare pe subiecte ce țin de sectorul energetic, provocările prin care trece în prezent și viitorul acestuia. 

Având la bază două dintre cele mai cunoscute instrumente de lucru ale World Energy Council, respectiv Trilema Energetică și World Energy Issues Monitor, FEL Romania a organiat workshop-ul Future Energy Pulse a urmărit două obiective principale. În prima parte, proiectul și-a propus să reproducă rezultatele publicației World Energy Pulse cu date și elemente factuale colectate din partea actorilor relevanți de pe plan local/regional, inclusiv prin preluarea de răspunsuri din partea altor comunități naționale din rețeaua FEL. 

Datele au fost colectate din partea a peste 100 de contribuții din mediul privat, academic și instituțional, precum și de preluarea de feedback inclusiv pe parcursul FOREN prin intermediul aplicației bazată pe cod QR dezvoltată de colegii noștrii Mihai Armășel și Lucian Pamfile. Coagularea datelor din sondajele de opinie a permis cartografierea problemelor specifice tranziției și a crizei energetice din Europa, rezultatele fiind prezentate de către Daniel Pascale în calitate de coordonator al proiectului Future Energy Pulse, în contrapartidă cu rezultatele oficiale ale World Energy Pulse din luna mai 2022.

A doua parte a proiectului a constat în translatarea problemelor identificate într-o matrice formată din trei categorii principale de actori din piață (factori decidenți, industria privată, consumatorii finali) respectiv pe fiecare dintre ei trei piloni ai Trilemei Energetice. După conferința FEL Romania a propus un workshop pe tema hidrogenului sustinut de Georgian Albu.

Al doilea eveniment marca FEL a fost Woman in Energy organizat in decembrie 2022.“Women in Energy” este un proiect născut din pilonul Humanizing Energy al World Energy Council, pilon ce explorează principalele tendințe și provocări din sectorul energetic, transformand inovația tehnică intangibilă în povești convingătoare centrate pe oameni. Prin organizarea acestui eveniment dedicate doamnelor din sectorul energetic, FEL Romania și-a propus ca să inspire, să informeze și să aibă un impact pozitiv asupra comunității energetice, ca parte a acestui pilonul cheie al World Energy Council. Moderatorul evenimentului a fost domnul Adrian Măniuţiu realizator și prezentator TV, antreprenor – EM360 Group, secondat de Claudia Candale, Cristina Păun și Georgian-Florentin Albu – FEL Romania.

Avand in vedere țintele ambițioase in materie de climă și energie la care Uniunea Europeană s-a angajat, există o presiune a timpului pentru a identifica și atrage acele talente din sectorul de profil, indiferent de gen, de care este nevoie pentru îndeplinirea obiectivului neutralității climatice. Astfel, FEL România este de părere că diversitatea poate conduce la o creștere a competitivității sectorului și la îmbunătățiri pe întregul său lanț valoric.

Deși în industria energetică numărul femeilor este mai mic decât cel al bărbaților, există oportunități reale de reducere a acestui decalaj în următorii ani și de acordare a importanței cuvenite profesionalismului femeilor. Pornind de la acest subiect, invitații au discutat și despre evoluția sectorului energetic românesc, precum și despre importanța tranziției energetice, care poate deschide calea intrării unui număr mai mare de femei în industrie.

Participanti la gala Women in Energy

Ultimul eveniment al anului 2022 a fost alegerea unei noi echipe a comitetului director FEL Romania responsabilă pentru anul 2023. În anul 2022, conducerea FEL Romania a fost formată din: Georgian Albu – președinte, Bogdan Leu – director Programe, Rareș Hurghiș – director Relații Publice, Adrian Vintilă – director Comunicare și Marketing, Silviu Tiron – director Comunitate, Marta Sturzeanu apoi Mihai Armășel – director Evenimente și Parteneriate. 

În anul 2023 comitetul director va fi formată din : Președinte – Adrian Vintilă, Director General – Rareș Hurghiș, Director Comunicare și Marketing – Olivian Savin, Director Afaceri Publice – Cristina Păun, Director Evenimente și Parteneri – Claudia Candale, Director Comunitate – Silviu Tiron, Director Juridic și Reglementare – Tatiana Fiodorov și Director Programe – Daniel Pascale. Noua echipă de conducere, aleasă în urma votului membrilor cu drept de vot își propune pentru anul 2023 să continue acțiunile promovate în anul 2022, să transfere tendințele energetice globale în recomandări de politici pe plan local și să creeze un cadru în care oamenii găsesc și descoperă tot ce doresc să știe despre energie.


Articol publicat în Mesagerul Energetic nr. 226 ianuarie-februarie 2023, Buletin informativ al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), pag. 32-36.

Autor: Olivian Savin, Director de Marketing și Comunicare, FEL România.