Future Energy Leaders România este programul de tineret al Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). FEL România reprezinta o platformă de comunicare și cooperare între noile generații, o cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și pentru modul în care acesta interacționează cu alte domenii.
FEL România este cea mai activă comunitate de tineri profesioniști din sectorul energetic, un pool de resurse și talente, parte din rețeaua globală Future Energy Leaders, creată de World Energy Council. Cele 4 direcții strategice asumate sunt: educație și profesionalizare, informare si constientizare, analize și recomandări, activitate și cooperare internațională.
Anul 2023 a fost un an plin de evenimente și proiecte marca FEL România, un an în care tinerii din FEL s-au implicat în comunitate prin voluntariat pentru a aduce un plus de valoare în domeniul energetic. Astfel, pe direcția informare și conștientizare, membrii FEL România au avut peste 400 de apariții în presă atat televizate, în cadrul a 3 posturi naționale, la radio, cât și în mediul online, discutând despre diverse subiectele cotidiene energetice pentru informarea și conștientizarea populației.
Astfel, tot pe direcția de informare si constientizare, prezența FEL a fost remarcată și prin 14 intervenții în cadrul a 15 conferințe de profil. Prima conferinta din an la care am participat a fost organizata de Centrul Roman al Energiei (CRE) cu subiectul “Solutiile unei transformari digitale de succes a sectorului energetic”, unde a fost prezent Rares Hurghis. Apoi au urmat: „Energy Week – Black Sea” organizata de InvestIN, unde Rares Hurghis si Tatiana Fiodorov au fost speakeri, „Let’s Go Green in Paris”, Franta, organizata de World Energy Council si PWC, unde Daniel Pascale a fost moderator, „ZF Power Summit” organizata de Ziarul Financiar, unde Adrian Vintila, Rares Hurghis si Bogdan Leu au fost speakeri, „Reinventarea pietei – solutie la criza energetica?”, unde Tatiana Fiodorov a fost speaker, „Forumul Energiei” organizata de Financial Intelligence, unde Lucian Pamfile a fost speaker, „Romania – strategia dezvoltarii organizata de Bursa, unde Denisa Moldovan a fost speaker, „Bucharest Leaders Summit” organizata de MediaUno, unde George Tecusan a fost speaker, „Energy Tech Day” organizata de Industry Energy Review, unde Tatiana Fiodorov a fost speaker, „Romanian Green PPA”, unde Raluca Gabor a fost moderator, „Energy Summit” organizata de Wolf Theiss, unde Olivian Savin si Rares Hurghis au fost speakeri, „Green Talks” organizata de Brasovul Verde, unde a fost speaker Luminita Vlaicu. In cadrul evenimentelor marca CNR-CME, la „Simpozionul Roman al Energiei (SIREN)” au fost speakeri Rares Hurghis, Teodora Mindra si George Tecusan, la Centenarul CNR-CME „Perspectiva romaneasca privind tranzitia sectorului energiei” au fost speakeri Adrian Vintila si Rares Hurghis, iar la conferinta „Prosumatorul – un jucator tot mai important in piata romaneasca de energie” a fost speaker Luminita Vlaicu. In cadrul evenimentelor marca Future Energy Leaders Romania, la FEL Energy Summit, colegele Sabina Strimbovschi si Alisa Fleancu au fost speakeri si in cadrul FEL Gala Awards Iulia Dorobantu a fost speaker.
În anul 2023, am continuat parteneriatul de succes cu InvestEnergy si campania de educare și informare “Pastila de energie” din cadrul proiectului Energy 101, coordonat de Alisa Fleancu care a devenit alumni si apoi preluat de Teodora Mindra. Nu mai putin de 11 articole au fost redactate de 18 membrii FEL. in campania de conștientizare asupra importanței energiei ce isi propune să aducă în fața publicului informații despre acest domeniu pe înțelesul tuturor – pentru că energia este esenţială pentru bunăstarea economică şi socială, oferind confort şi mobilitate și fiind prezentă în toate activitățile industriale şi comerciale de zi cu zi.
In cadrul publicațiilor CNR-CME, in Mesagerul Energetic am contribuit cu 11 articole din activitatea FEL Romania.
Alte 2 proiecte interesante au survenit din multitudinea de intrebari pe care le-am primit in legatura cu programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”. Astfel am realizat 2 ghiduri, unul marca FEL unde colegii Teodora Mindra, Luminita Vlaicu, Alisa Fleancu, Adrian Vintila si Olivian Savin, au realizat un material de tip ghid – informatii pe scurt, care vine in sprijinul celor interesati de acest program subventionat. Nu doar atat, timp de cateva saptamanii, colegii implicati au raspuns la intrebarile primite din comunitate. La al doilea am fost co-autori alaturi de Intre Vecini, unde impreuna am realizat primul ghid al prosumatorului adresat comunitatilor de la bloc.
Un alt proiect, plecat din departamentul de Marketing si Comunicare a fost provocarea „Eficient la #FEL ca tine”, unde, de ziua mondiala a eficientei energetice, 5 martie, am pornit o campanie de constientizare asupra consumului eficient si sustenabil al energiei electrice pe story-ul paginei de Instagram a organizatiei. Astfel, am adunat peste 15 metode în perioada 5-13 martie, declarând aceasta săptămână ca “Săptămâna Eficienței Energetice”.
Pe palierul educație și profesionalizare, periodic am organizat traininguri unde specialiști din domeniul energetic vin sa impartaseasca din experiența lor. În anul precedent, am organizat 2 sesiuni de FEL Leadership Talks si am avut onoarea de ai avea pe presedintele ANRE, George Niculescu si CEO, Delgaz Romania, Cristi Secosan altaturi de noi. În cadrul FEL Training Days, 1 sesiune a fost organizata, unde Elena-Alexandra Miron ne-a vorbit despre sustenabilitate si taxonomie. Pe langa aceste sesiuni, am avut parte si de un training de cultura organizationala si unul de public speaking facilitat de alumni FEL, Claudiu Butacu si George Constantin.
Un nou proiect pe care l-am inceput in anul 2023 a fost #Sharing is caring, unde colegii nostrii au prezentat un subiect de interes pentru comunitate, 3 sesiuni au fost tinute de Lucian Pamfile, Olivian Savin si Teodora Mindra.
Tot în aceeași direcție, alaturi de partenerii de la CIGRE Next Generation Romania, am avut plăcerea de o vizita tehnica la două obiective energetice extrem de importante pentru municipiul București și respectiv, pentru SEN: CET București Sud, Stația electrică 400/220/110/10 kV București Sud.
In anul 2023 am organizat teamguilding-ul FEL Romania, unde ne-am propus sa definim ce inseamna FEL Romania pentru membrii, sa aflam motivatia si asteptarile, tipurile de activitati desfasurate si sa definim persona FEL Romania – conditiile si activitatea membrului FEL.
Pe direcția analize și recomandări, a fost redactat 1 document marca FEL reprezentând o analiza detaliata și recomandări de politici publice care au fost preluate de publicațiile naționale de specialitate. Analiza intitulată „Efectele războiului din Ucraina asupra sectorului energetic. Propuneri de măsuri și recomandări pentru România”, reprezintă un punct de vedere al organizației referitor la impactul actualei crize energetice asupra zonei europene și Romania. Aceasta oferă o retrospectivă a principalelor efecte induse în plan energetic de conflictul ruso-ucrainean și sintetizează măsurile relevante adoptate la nivel european și național, ca răspuns la criza energetică instalată. Documentul reprezintă rezultatul efortului colectiv al unui grup de lucru constituit la nivelul FEL Romania, iar autorii analizei sunt Sabina Strimbovschi, Cristina Paun, Lucian Pamfile, George Tecusan, Georgian Florentin Albu, Rares Hurghis, Teodora Mindra, Robert-David Cristian și Olivian Savin.
Pe direcția activitate și cooperare internațională FEL Romania este reprezentată și comunitatea internațională World Energy Council, unde în anul 2022, Rares Hurghis a fost selectat in cadrul FEL 100. Nu doar atat, Bogdan Leu, membru FEL 100 din anul 2022, a fost ales sa faca parte din comitetul de programe / FEL Spot al World Energy Council, iar Georgian Florentin Albu a fost selectat in cohorta celui de-al 26 congres al WEC.
Pe langa aceste colaborari, colegul nostru Olivian Savin a reprezentat FEL Romania in cadrul sedintelor si atelierelor WEC „Communication si Outreach” si a impartasit bunele practici ale organizatiei care au fost laudate. Am participat in pregatirea World Energy Caffe si am prezentat conceptul Women in Energy.
Tot în aceeași direcție, deși am venit după o perioada în care evenimentele fizice au fost mai rare, anul trecut am avut plăcerea sa organizăm 2 evenimente marca FEL, FEL Energy Summit și FEL Gala Awards.
Primul eveniment a fost organizat in luna iunie, intitulat FEL Energy Summit: Powering the Future – The Leadership Challenge in the Energy Sector, iar prin organizarea acestuia, FEL România își propune să identifice principalele probleme și soluții la adresa provocărilor actuale ale sectorului energetic românesc, respectiv să creeze o punte de legătură între generațiile actuale și viitoare de lideri din sectorul energetic. Evenimentul a avut 3 paneluri de discutie, primul moderat de alumni Mihai Macarie avand perspectiva administratiei publice si facand radiografierea industriei energetice actuale si unde ne indreptam, al doilea moderat de alumni Mihai Toader-Pasti a abordat provocarile tranzitiei energetice, conform studiilor WEC si monitorizarea problematicilor din domeniul energiei, si al treilea moderat de alumni Claudiu Butacu, un panel de discutie ce a reunit mediul academic, liderii din industrie si tinerii din domeniul pentru a identifica cum putem pregati viitori lideri in domeniul energiei.
Sectorul energetic se confruntă cu schimbări semnificative și rapide, iar liderii industriei energetice își desfășoară activitatea într-un mediu caracterizat de o dinamică permanentă, prognozele privind viitorul sectorului de profil fiind marcate de multă incertitudine. Evenimentul FEL România si-a propus să analizeze în ce măsură deciziile adoptate în prezent vor fundamenta un sistem energetic stabil și compatibil cu cerințele Pactului Ecologic European, respectiv ce rol revine generației noi de lideri din sectorul energetic: daca deciziile adoptate astăzi sunt o responsabilitate sau o presiune asupra noii generații din energie. Pe parcursul evenimentului au fost moderatori si Claudia Candale, Madalina Nan si Rares Hurghis.
Al doilea a fost mult asteptatul FEL Gala Awards. In anul 2023, Future Energy Leaders România a celebrat 12 de ani de activitate, ocazie cu care ne-am propus să organizăm a 2-a editie a celei mai mari conferinţe de leadership din România pentru tinerii din energie. Obiectivul evenimentului constă în promovarea tinerilor, a echipelor formate din aceștia și a organizațiilor care îi susțin și care îi conduc către dobândirea unor rezultate profesionale excepționale. FEL Awards Gala, „Cea mai mare conferința de leadership din România pentru tinerii din energie”, dedicată specialiștilor din sectorul energetic a avut loc în ziua de 11 decembrie 2023 a fost moderata de Adrian Vintila și s-a bucurat de prezența fizică a peste 100 de participanți.
Tinerii fiind vedeta serii, a fost dedicat un panel generației tinere din sectorul energetic, având ca temă „Energia în anul 2050. Cum influențăm și cum ne pregătim?”, unde s-au dezbătut modalități de a crea abilități și competențe, precum și care sunt oportunitățile pentru cei tineri.
În cadrul celei mai mari conferințe de leadership din România pentru tinerii din energie au fost recunoscute meritele tinerilor, ale echipelor formate din aceștia și ale organizațiilor care îi susțin și care îi conduc către dobândirea unor rezultate profesionale excepționale. Pe scena evenimentului au fost expuse de către invitații speciali, reprezentanți de la nivel instituțional și decidenți din industria energetică, așteptările acestora de la tânăra generație si au fost dezbătute subiecte de interes cu și despre tinerii din energie. Au fost premiați 9 tineri și echipe de tineri care au înregistrat rezultate profesionale excepționale în anul 2023 și, nu în ultimul rând, au fost recunoscute meritele oamenilor care au contribuit la istoria de 12 ani a Future Energy Leaders în România.
In decursul anului 2023 am organizat 8 adunari generale unde ne-am revazut cu mare bucurie si am dezbatut proiectele FEL Romania. Ultimul eveniment al anului 2023 a fost alegerea director general FEL Romania pentru urmatorul an, urmand ca la sfarsitul lui ianuarie 2024, sa se aleage si managerii de departamente. FEL Romania urmand a avea in urmatorul an 4 departamente: Regulatory & Public Affairs, Marketing & Communication, Programs & Events si Community. In urma votului membrilor cu drept de vot, in anul 2023 directorul general va fi Rares Hurghis, pentru inca un mandat.
Toate acestea realizari nu puteau fi facute fara implicarea membrilor FEL, sustinerea CNR-CME si a tuturor partenerilor, sponsorilor si prietenilor FEL Romania. Multumim!
Despre Future Energy Leaders România
Future Energy Leaders România (FEL România) este programul de tineret al Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) și face parte din rețeaua globală a Future Energy Leaders, dezvoltată de World Energy Council.FEL România este o rețea de tineri profesioniști ce dezbat idei și dezvoltă proiecte. Printre obiectivele programului se numără profesionalizare tinerilor din energie și dezvoltarea competențelor necesare celei de-a 4-a revoluții industriale, creșterea gradului de angajabilitate și prezența mai mare a tinerilor în poziții de decizie. FEL România își propune de asemenea să fie o platformă de comunicare și cooperare între noua generație și actuala elită din domeniul energiei, cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și modul în care acesta interacționează cu alte domenii. FEL România își propune să accelereze tranziția către o economie bazată pe energie curată și reducerea impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului.
Autor: dr. ing. Olivian Savin, director de Marketing și Comunicare, FEL România.