8 Mai, Sibiu
Future Energy Leaders in parteneriat cu think tank-ul international Sandbag au desfasurat miercuri, 8 mai, la Sibiu primul summit de tineret pe tema schimbarii climatice globale si a tranzitiei energetice necesara pentru combaterea acestui fenomen. In cadrul acestui eveniment s-a discutat despre viitorul Uniunii Europene, despre importanta implicarii cetatenilor in procesul legislativ european, despre politicile de clima europene, despre piata de carbon europeana si despre Sustainable Development Goals.
Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 100 de tineri din diverse parti ale tarii, precum Bistrita, Bucuresti, Gorj, Constanta. Cei mai mulți dintre cei prezenți au fost sibieni și s-au declarat bucurosi ca au avut sansa sa participe la un eveniment deschis in jurul summitului de la Sibiu, celelalte evenimente fiind inchise participantilor locali.
Summitul de tineret s-a inchis cu declararea din partea participantilor a unei urgente climatice si cu o declaratie ce cere sefilor de stat sa puna atenuarea incalzirii globale pe loc prioritar in cadrul prioritatilor ce urmeaza a fi stabilite pentru perioada 2019-2024 precum si încurajarea implicarii tinerilor in procesul decizional.
Aceste prioritati s-au gasit numai partial in concluziile Sumitului Sefilor de State ai Uniunii Europene, referirea la incalzirea climatica lipsind cu desavarsire din cadrul concluziilor. Vocea tinerilor romani se alatura vocilor milioanelor de tineri din lume ce protesteaza pentru dreptul de a avea un viitor lipsit de castrofe climatice, dar si vocilor liderilor companiilor din intreaga Europa ce la randul lor au lansat repetate scrisori cu aceleasi cerinte catre Summitul de la Sibiu.
Eu sunt în clasa a 12-a și facem mai multă pregătire pentru BAC, mai puțin pe mediu. Există un opțional pe mediu în școală, dar eu nu îl am. Pe la Geografie ce am făcut câte ceva despre mediu. Eu cred că cea mai mare problemă de mediu din România este ignoranța oamenilor. De la faptul că își aruncă mucul de țigară pe jos până la dorința avidă de a-ți lua cele mai poluante motoare diesel. Tot ce am aflat de aici e destul de nou pentru mine, am aflat cum afectează poluarea ecosistemele.
Andreea Țoiu, 18 ani, Constanța.
Evenimentele de acest tip vor continua pe parcursul anului 2019, sub umbrela Climate and Energy Community Romania, cu scopul de creste gradul de constientizare asupra problemelor de clima si energie care necesita, pe langa actiunea factorilor de decizie, internationali si nationali, luari de pozitie si actiune a tinerilor din fiecare stat in parte.
Au fost o tonă de informații prețioase azi, pepartea de sustenabilitate de mediu, ce trebuie să facem să nu irosim resursele natural ale Terrei. Din păcate la școală nu m-am întâlnit cu informații despre cât de nasoală e situația cu mediul. Cred că cea mai gravă problemă de mediu sunt deșeurile. Sâmbăta trecută am făcut o drumeție cu mai mulți prieteni. Am ajuns în pădure, pe lângă Cisnădie, erau plastic și pungi peste tot pe lângă traseu. Cred că asta e cea mai dureroasă problemă. E un rău gratuit să arunci lucruri.
Marina, 25 de ani, Sibiu.
Citește aici Declarația Sumitului de tineret de la Sibiu pe tema climei si viitorului energieipe tema climei si viitorului energiei
Semnează Declarația
Sunt 4 variante în care poți semna, alege-o pe care care ți se potrivește. Spune-ne dacă semnezi în numele organizației (Nume Organizație, Nume + Prenume Tău, Rol) sau în numele personal, caz în care te rugăm să treci (Nume + Prenume Tău, Județ)
- Direct în Documentul Declarației
- Pe Facebook, în comentariile acestei postări
- Completând acest Chestionar
- Pe email la adresa toaderpasti@felromaniaorg
Ce se întâmplă mai departe
Obiectivul nostru este ca această declarație să fie semnată de 1000 de persoane și organizații din toată lumea. Ne vom asigura că vocea fiecărui om care a semnat această declarație va fi auzită și că acestă declarație va ajunge la decidenții politici la nivel național și european. Vom continua seria de activități și acțiuni necesare pentru a lupta cu cel mai mare pericol la adresa umanității și vieții pe Pământ. Trebuie să fim acum schimbarea pe care ne-o dorim. Trebuie să ne grăbim, nu mai avem timp d povești.
Mihai Toader-Pasti, Președinte FEL Romania și Climate Reality Leader