Prima Conferinta de Clima si Energie din Romania

Comunicat de Presa

7 Mai 2019, Sibiu

Cu ocazia summitului Uniunii Europene de la Sibiu pe tema “Viitorul Europei” de pe, unde vor fi prezenti sefii de stat, mai multi tineri, grupuri de initiativa, locale si din tara, precum si ONGuri internationale si platforme cetatenesti, pentru a discuta problema schimbarilor climatice si a cauta solutii si oportunitati de proiecte in cadrul Primei Conferinte pe teme de Clima si Energie, ce are loc pe 8 Mai, intre 12.00 si 21:00, la Hotel Ibis Sibiu.

În contextul miscarii globale Youth4Climate si FridaysForFuture, inspirata de activista suedeza de 16 ani Greta thunberg, de altfel nominalizata pentru promeiul Nobel pentru pace din acest an, si tinerii din Romania se alatura campaniilor internationale si cer ca discutia din cadrul Viitorului Europei sa fie centrata pe nevoia de a accelera reducerile de emisii de gaze cu efect de sera si de cresterea nivelului de ambitie climatica al Uniunii Europene pentru intalnirea cerintelor din tratatul de la Paris.


“Summitul de la Sibiu este un moment deosebit de important in istoria Uniunii Europene insa va fi abordat, istoric din perspectiva concluziilor sale in ceea ce tine mitigarea incalzirii globale. Discutiile se vor axa pe forma de integrare institutionala optima pentru o Uniune Europeana cat mai relevanta in secolul curent, insa devine din ce in ce mai clar ca aceasta relevanta va fi dovedita prin gradul de ambitie climatica a blocului comunitar.

Viitoarea Comisie Europeana va trebui sa se axeze pe decarbonizarea industriei Europene, pe circularitate.  Inaintea alegerilor Europene din Mai 2019 este critic ca problema schimbarii climatice globale sa fie prioritizata, altfel mesajul transmis tinerilor europeni va fi unul negativ la adresa viitorului lor.”


a declarat Suzana Carp, co-organizator si reprezentanta ONG-ului Sandbag, un think tank stabilit in Londra si Bruxelles care in ultimii ani a influentat politicile europene inspre mai bine, inclusiv prin cresterea pretului pe tona de poluare si repararea pietei de carbon Europene.

Conferinta are loc Miercuri, 8 Mai, la Hotel Ibis in sala Faust 1, incepand cu ora 12:00. Conferinta va contine o sesiune de discutii, ateliere de lucru, informatii despre cum putem reduce consumul de energie sau produce energie, si despre implicare civica. De asemenea va avea loc si un social #Climatestrike si vizionarea primelor doua episoade ale documentarului Our Planet, care prezinta frumusetile naturale ale planetei si modul in care schimbarile climate deja impacteaza viata pe pamant si natura.

‘’Oamenii percep gravitatea unei probleme in functie de cat de mult se vorbeste despre acel lucru si din pacate in Romania nu s-a vorbit aproape deloc despre schimbarile Climate pana acum. Conform ultimului raport al Nationilor Unite si World Economic Forum, schimbarile climatice reprezinta cea mai mare amenintare la adresa umanitatii si trebuie sa tratam aceasta problema intr-un mod matur, nu sa o ignoram ca si cum nu ar exista.

Dincolo de pericole, vorbim si de foarte multe oportunitati de dezvoltare economica care nu trebuie irosite, despre noi locuri de munca, orase mai curate si mai putin poluate, deci mai sanatoase. Trebuie sa acceleram tranzitia catre acest viitor, sa ne miscam destept si repede, este un val pe care nu il putem pierde.’’


a declarat Mihai Toader-Pasti, co-organizator și presedinte al Future Energy Leaders Romania

Evenimentul este organizat de Future Energy Leaders Romania si Sandbag, cu sprijinul comunitatii locale din Sibiu.

Intrara este libera, dar este necesara inregistrarea pe pagina evenimentului sau aici.

Pentru mai multe informatii, contactati organizatorii pe adresa toaderpasti@felromania.ro