poza ghid fb

Ce este programul “Casa Verde Fotovoltaice 2023”?

Casa Verde este un program național, care a luat naștere în anul 2010, inițial fiind conceput pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

În decursul a 13 ani, scopul programului s-a modificat, iar Casa Verde Fotovoltaice 2023 a constat în creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest fel, aplicantul selectat spre finanțare va beneficia de instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională. 

Guvernul a alocat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an un buget de cca. 2 miliarde lei. Finanţarea s-a acordat în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, cu condiţia unei contribuţii proprii de 10% a beneficiarului, în cuantum de 2.000 de lei. Anul trecut, în 2022, au obţinut finanţare peste 39.000 de dosare, aproape 89% dintre totalul de cereri depuse în cadrul programului.

Anul acesta, peste 86.000 de persoane s-au înscris în toate etapele programului, în urma unor modificări ale ghidului și simplificarea procedurii de aplicare. Sesiunile de înscriere au fost decalate după adresa de domiciliu a aplicantului, startul programului fiind odată cu regiunea București – Ilfov, în 19.05.2023, pentru care bugetul a fost de 100 milioane lei şi care s-a finalizat în 22.06.2023 cu Regiunea Vest, pentru care suma bugetată a fost de peste 200 milioane de lei. O noutate în acest an a fost posibilitatea de înscrierie aunităţilor de cult din toate regiunile, în perioada 27.06  – 29.06.2023, pentru carebugetul alocat a fost de 17,5 milioane de lei şi care în urma căreia au rezultat 875 de unități pentru care s-a depus dosar.

Cum s-a implicat organizația FEL in susținerea programului?

Future Energy Leaders România este programul de tineret al Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), cu peste 50 de membri activi, 4 proiecte menite sa accelereze tranziția către o economie bazată pe energie curată, reducând impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului.

Echipa FEL a venit în întâmpinarea persoanelor interesate de programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, cu un material de tip info – ghid rezumat privind Ghidul Solicitantului. Scopul materialului a fost de a informa populația interesată despre scopul programului și documentele necesare aplicaţiei. În cadrul Ghidului Casa Verde propus de FEL România, s-au prezentat procedura de eliberare a documentelor necesare, condițiile de eligibilitate, calendarul regional de depunere a dosarelor, precum și etapele de înscriere. 

Cea mai importantă secțiune din ghid, care a diferențiat documentul conceput de specialisti în domeniul energetic, a fost integrarea unei părţi cu cele mai frecvente întrebări primite şi cu răspunsul la acestea, precum și lansarea unei invitații, pe o perioadă de două săptămâni, către o acţiune de tip “info-desk” pe pagina de Facebook Future Energy Leaders România. Asistența gratuită a încurajat persoanele interesate să adreseze întrebări specifice cu privire la înscrierea în program, în acest fel beneficiind de un răspuns rapid și de încredere.

Care a fost impactul pe care l-a avut ghidul și acțiunea de asistență gratuită?

Materialul realizat a fost publicat inițial pe site-ul oficial al organizației FEL şi ulterior a fost preluat de peste 10 publicații, printre care agenții precum Investenergy, Wall-Street, Financial intelligence, Economedia, Agerpres și altele. Acestea au adus un aport semnificativ la încrederea celor interesaţi de a parcurge ghidul și de a adresa întrebări care nu se regăseau în secțiunea de Întrebări & Răspunsuri din Ghidul “Casa Verde Fotovoltaice” realizat de FEL România. De la data publicării, 10 mai 2023, pagina a fost vizionată de 338 de ori, prin accesări unice.

 Statistica pe canalul de Facebook arată că s-au angajat într-un număr total de 27 de comentarii, privind 9 subiecte diferite sub forma de întrebări şi răspunsuri. Participanții la discuții au fost interesați de obligațiile solicitanților după obținerea finanțării, s-au dezbătut situaţii diferite în care Cartea Funciară este comună pentru un ansamblu de case ori tematici legate contractul cu furnizorul actual s.a. Interesul s-a propagat rapid și datorită celor 12 distribuiri ale postarii, beneficiind de un plus de vizibilitate și către alți posibili aplicanti interesați.

               Persoanele interesate au interacţionat cu echipa de suport FEL și prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Messenger, unde s-a răspuns unui număr de 27 de întrebări, unele dintre acestea având tematici precum accesarea pentru o locație care în prezent are destinaţia unui sediu social sau clarificarea unor situații unde există un număr de doi proprietari, în cote egale de câte 50%, întrebări care  făceau referire la  documentele necesare spre a fi încărcate în platformă. 

Exemple de întrebări şi răspunsuri date de echipa de suport a organizaţiei FEL România sunt prezentate în tabelul următor:

Exemple de întrebări şi răspunsuri

Intrebare 1: Buna ziua! La adresa la care doresc sa implementez am sediul social pentru o companie. Pot accesa programulRăspuns 1: Buna ziua, Conform art. 16, litera e) “imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entităţi care desfăşoară activităţi economice […]”; de asemenea, destinaţia construcţiei, aşa cum reiese din extrasul de carte funciară, este doar pentru locuinţă sau anexe care o deservesc; Astfel, conform înțelegerii noastre, existența unui sediu social al unei entități comerciale face solicitantul să nu îndeplinească clauzele de eligibilitate. O soluție ar fi mutarea sediului social de la adresa la care se dorește implementarea proiectului. Va dorim succes în cazul în care veți decide să aplicati!
Intrebare 2: Bună ziua! Am și eu 2 întrebări: 1. Un ansamblu rezidențial nou (2020) format din 7 case unite (înșiruite), dar fiecare cu CF proprie și una comună pt terenul de sub case, se poate participa individual la programul Casa Verde 2023? 2. Dacă în mod uzual sunt 2 proprietari pe casă (soț+soție, în cote egale de cate 50%), cererea și adeverințele fiscale trebuie scoase și încărcate pe site pt fiecare sau este suficient doar pt solicitant (unul din soti)?Răspuns 2: Buna ziua, Va mulțumim pentru întrebări! 1. Dacă se dorește instalarea sistemului pe imobilul construcție (în cazul dvs. pe o casă), atunci este în regulă, se poate participa individual. Nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăți comune și proprietăți individuale, sub formă de bloc/condominiu, cu mai mult de două apartamente. Ceea ce nu este cazul dvs. 2. Certificatele fiscale trebuie să fie emise pe numele solicitantului – în cazul dvs. al unuia dintre soţi. Nu este nevoie ca ambii co-proprietari să obțină documentele. Va dorim succes!

În concluzie, echipa FEL România, o comunitate de tineri profesioniști ce dezbat idei și dezvoltă proiecte, a sprijinit persoanele interesate de programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2023. Prin acest exemplu voluntar, autoritățile naționale vor trebui să conștientizeze rolul organizațiilor în închegarea relațiilor dintre părțile interesate pentru creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, sub forma unui ecosistem.

Autori: Teodora Mîndra, Alisa Fleancu, Lumința Vlaicu, Adrian Vintilă, Olivian Savin.


Articolul a fost publicat in Mesagerul Energetic aici: https://cnr-cme.ro/wp-content/uploads/2023/09/Mesagerul-Energetic-229-Iulie-August-2023.pdf.