Future Energy Leaders România este platforma de tineret al Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), și face parte din comunitatea globală Future Energy Leaders, dezvoltată de World Energy Council (WEC). FEL România reprezintă o platformă de comunicare și cooperare între generații, o cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și pentru modul în care acesta interacționează cu alte domenii.
FEL România este cea mai activă comunitate de tineri profesioniști din sectorul energetic, numărând peste 40 de tineri care activează pe întregul lanț valoric al sectorului energetic (energie electrică, gaze naturale, transport, distribuție, furnizare, energie regenerabilă, stocare, consultanță, case de avocatură, etc.), fiind în același timp și o comunitate care promovează diversitatea de gen în sectorul energetic – 40% din membrii FEL atât la nivel global cât și local, fiind femei. Cele 4 direcții strategice asumate de FEL România sunt: educație și profesionalizare, informare si conștientizare, analize și recomandări, activitate și cooperare internațională.
Anul 2024 a fost un an plin de realizări marca FEL România, încă un an în care tinerii din FEL s-au implicat în comunitate prin voluntariat pentru a aduce un plus de valoare în domeniul energetic. In acest an, activitățile organizației noastre au fost recunoscute atât de Ministerul Energiei cat si de mediul privat si publicații de specialitate din energie. Premiul „Iosif Sever Georgescu” din cadrul Galei Energiei Romanești încununează o recunoaștere a celor 13 ani de activitate FEL în România. În același timp, proiectele din ultimul an au fost de mare succes si au fost recunoscute de Ministerul Energiei in cadrul unei întâlniri de ziua energeticianului. Activitatea noastră având impact toate sectoarele energiei, am fost premiați si in cadrul Green Start-Up. Nu numai atât, in cadrul Galei Energy Center, 6 colegi au fost premiați pentru proiectele FEL, iar in cadrul Galei InvesTenergy, activitatea tinerilor a fost, din nou, recunoscuta.


In cadrul direcției de informare și conștientizare, prezența FEL a fost remarcată prin 16 intervenții în cadrul a 7 conferințe de profil. Prima conferință din an la care am participat a fost „ZF Power Summit 2024” organizata de Ziarul Financiar unde colegii noștri Rareș Hurghiș si Olivian Savin au vorbit viitorul hidrogenului si despre necesitatea de capacități de stocare de energiei prin centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj. In cadrul conferinței „Proiectul Hidrogen” organizata de Energynomics, colega nostră Daniela Goreacii a discutat despre cadrul de reglementare a hidrogenului. In timpul verii a urmat cea mai importanta conferința organizata de CNR-CME si anume FOREN 2024. De-a lungul forumului de 4 zile dedicat energiei, colegii noștri au făcut parte din panelurile de discuție pe diferite subiecte: Rareș Hurghiș despre trendurile din energiei, Raluca Gabor despre oportunitățile tranziției energetice si biogaz, Teodora Mindra despre utilizarea tehnologiei in energiei (AI, BigData, etc.), Vlad Tufan despre proiectele FEL Romania, Lucian Pamfile despre avantajele integrării regenerabilelor si Pavel Stan despre schimbările la nivel de tehnologie care evoluează constant pentru a face fata cerințelor de dezvoltare. Mai mult, în cadrul FOREN au fost parte din paneluri doi membrii din cadrul FEL Global: Thaddeus Anim-Somuah membru Future Energy Leaders Țările de Jos, și a discutat despre angrenarea cetățenilor în tranziția energetică, respectiv Tatenda Phiri membru FEL Austria care a subliniat importanța metalelor și materialelor critice pentru tranziția energetică.
In cadrul conferințe Green-Up Sustainability Forum & Awards, unde FEL Romania a fost premiata pentru impactul pozitiv pe care il are in domeniul energiei, Luminița-Ioana Vlaicu a prezentat ghidurile pe care le-am redactat si care vin in sprijinul cetățenilor. Unul dintre cele mai mari expoziții dedicate energiei a fost Energy Expo 2024 unde colegii noștri Adrian Vintilă si Cezar Axintescu au vorbit despre prosumatori si comunități de energiei dar si despre impactul pozitiv al tranziției energetice asupra locurilor de muncă. Un alt eveniment marca CNR-CME a fost conferința dedicata Trilemei Energiei unde Olivian Savin a fost moderatorul si Raluca Gabor a făcut parte din panel, discutând cadrul legal si reglementările din cadrul celor 3 piloni ai trilemei. Anul 2024 s-a încheiat cum nu se putea mai bine, adică cu evenimentul marca FEL Romania – Women in Energy, ediția a 4-a. In cadrul evenimentului, Olivian Savin, Raluca Gabor si Daniela Goreacii au fost moderatorii celor 3 paneluri, iar colegele Andreea Paraschiv, Raluca Andronoiu si Iuliana Ilișescu au vorbit despre importanta mentoratului si particularitățile unei cariere in energiei pentru femei.
În anul 2024, am continuat parteneriatul de succes cu InvesTenergy și Cristina Trefaș care este alaturi de comunitatea FEL Romania de 13 ani. În cadrul campaniei de educare și informare “Pastila de energie” din proiectul Energy 101, coordonat de Teodora Mîndra, au fost scrise 5 articole au fost redactate de către 7 membrii FEL: Livia Marica, Teodora Mîndra, Lucian Pamfile, Olivian Savin, Răzvan Varlam, Luminița Ioana Vlaicu, Daniela Goreacii, acoperind subiecte precum importanta sistemelor SCADA, REMIT II, sustenabilitatea în domeniul energetic, utilizarea inteligenței artificiale în tradingul de energie, vehicule electrice. In anul 2024 am început o noua campanie de informare si conștientizare in parteneriat cu Financial Intelligence despre Materialele Critice, coordonat de Daniela Goreacii, care sunt indispensabile in procesul tranziției energetice: grafit, litiu, cobalt, nichel si cupru, care au fost redactate de colegii noștri Olivian Savin, Teodora Mindra, George Tecușan, Daniela Goreacii si Rareș Hurghiș.
In cadrul publicațiilor CNR-CME, in Mesagerul Energetic am contribuit cu 12 articole din activitatea FEL Romania redactate de membri FEL, si nu numai, nr. 235 a fost coordonat din echipa formata din Olivian Savin si Raluca Gabor.
Cum am obisnuit, pe langa articolele publicate in presa de specialitate, am redactat 2 ghiduri informative. Primul ghid l-am redactat la inceputul anului, in iarna, si a venit in sprijinul consumatorilor vulnerabili de energie cu informații despre măsurile de sprijin din programul „Cardul de Energie” și instituțiile prin care se întâmplă procesul de alocare financiară. Acestea masuri au fost luate pentru a oferi ajutoare de incalzire si pentru a combate saracia energetica. Ghidul a fost redactat de colegii Luminita-Ioana Vlaicu, Daniela Goreacii si Eduard Luncan. Celalalt ghid a fost al doilea numar al ghidului despre programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Am văzut interesul persoanelor care doresc sa aplice la acest program si cum primul ghid a fost un succes, am decis sa îl actualizam si sa facem unul si pe anul 2024. Colegii Olivian Savin, Luminița-Ioana Vlaicu, Teodora Mindra, Rareș Hurghiș si Eduard Luncan au creionat informații pe scurt in ghidul solicitantului Casa Verde Fotovoltaice 2024.
Un proiect inițiat de colegii din departamentul de Marketing si Comunicare a fost campania „Leading the Change: Perspectivele tranziției energetice pana in 2050”, unde, in cadrul evenimentului FOREN, am luat o serie de interviuri, printre care a ministrului Energiei din Republica Moldova dar si a directorilor celor mai importante companii din domeniul energetic, in care i-am întrebat care ar fi cele mai importante aspecte ale tranziției energetice.
Pe palierul educație și profesionalizare, periodic am organizat training-uri unde specialiști din domeniul energetic vin sa împărtășească din experiența lor. În anul precedent, am organizat o sesiune de FEL Leadership Talks si am avut onoarea de ai avea conducerea PPC Romania, Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager, Mihai Pește, Director General Rețele Electrice și George Agafiței, Director Afaceri Instituționale și Sustenabilitate.
În cadrul FEL Training Days, amavut primasesiune cu un expert internațional organizata online, unde dr. ing. Costin Vasile, Expert în AI de la Schneider Electric din Grenoble, Franța, care ne-a vorbit despre Inteligența Artificială (AI) în Managementul Energetic.


Un nou proiect pe care l-am început in anul 2023 si continuat in 2024 a fost #Sharing is caring, unde colegii noștri au prezentat un subiect de interes pentru comunitate, 2 sesiuni au fost ținute de Raluca Gabor si Alisa Fleancu, prima pe tema Ordonanțele de Urgenta privind plafonarea preturilor din energie si a doua pe tema consumului si pierderilor de putere in RET. Un nou proiect, drag noua, început acest an a fost programul de mentorat Women for Women coordonat de Livia Marica. Acesta este primul program de mentorat dedicat colegelor FEL care doresc să își dezvolte cariera în sectorul energetic. Nouă lidere de top din sectorul energetic românesc: Anamaria Acristini, Managing Director, BayWa r.e. Romania; Magda Capisizu, Head of Customer Department, Distrigaz Sud Rețele; Alina Dumitrașcu, Legal and Corporate Affairs, PPC Romania; Claudia Griech, CEO, E.ON Energy Romania; Maria Mănicuță, Director of Tariffs for Gas and Electricity Networks, ANRE; Ana Nedea, Director of Strategy and Business Development, Simtel; Livioara Șujdea, Chief Distribution Officer, Electrica SA; Silvia Vlăsceanu, Executive Director, HENRO; Corina Popescu, Vice-President, SPER, s-au alăturat inițiativei FEL România au contribuit în mod direct la creșterea și dezvoltarea colegelor din FEL: Teodora Mindra, Luminita Vlaicu, Daniela Goreacii, Iuliana Ilisescu, Bianca Curelea, Livia Marica, Raluca Andronoiu, Andreea Paraschiv, Raluca Gabor, prin sesiuni one-to-one în cadrul cărora au împărtășit experiențele și perspectivele personale. Perechile de mentori și meetins au avut trei întâlniri individuale, abordând pe rând subiecte precum know-how în domeniul energetic, dezvoltare și abilități profesionale și construirea unei cariere în sectorul energetic.
Pe direcția analize și recomandări, am elaborat 2 feedback-uri către Ministerul Energiei, primul privind Strategia Energetică a României la care au contribuit Raluca Gabor, Rareș Hurghiș, Olivian Savin si Luminița-Ioana Vlaicu, iar al doilea pe comunități de energie unde au contribuit Raluca Gabor, Teodora Mîndra si Rareș Hurghiș. O analiza a fost redactata de Rareș Hurghiș si Olivian Savin in cadrul revistei Energy Industry Review despre peisajul actual si viitor al fortei de munca din Romania pentru industria energetica.
Pe direcția activitate și cooperare internațională FEL Romania este reprezentată și comunitatea internațională World Energy Council, unde în anul 2024 a avut loc cel de-al 26-lea Congres International al WEC. Rareș Hurghiș, parte din Global FEL, si Bogdan Leu, alumni FEL si parte din Global FEL au fost alături de delegația din Romania si CNR-CME, prezenți la Congresul WEC de la Rotterdam din 22-25 aprilie.


În ceea ce privește instrumentele tranziției energetice ale World Energy Council, Olivian Savin – în colaborarea cu CNR-CME și WEC a contribuit la elaborarea profilului de țară din cadrul Energy Trilemma, iar membrii din comunitatea FEL au contribuit la la chestionarul Issue Monitor. De asemenea, membrii FEL România au indentificat un start-up din România pe care l-au încurajat să aplice la Start-Up in Energy Transition Award.

Ca si evenimente, anul trecut am avut plăcerea sa organizăm 2 evenimente marca FEL, mai exact un workshop destinat Trilemei Energiei WEC si a 4-a ediție a Women in Energy.
Workshopul a fost ținut in luna octombrie, organizat in cadrul Climate Change Summit si susținut de Simtel. Acesta a fost coordonat de Olivian Savin, reprezentantul FEL Romania in cadrul CNR-CME si WEC pentru studierea Trilemei Energiei a României. În cadrul acestui eveniment, organizat sub umbrela WEC, ne-am propus să abordăm provocarea globală a Trilemei Energiei – cum putem echilibra cei trei piloni esențiali: Securitatea Energetică, Echitatea Energetică și Sustenabilitatea Mediului. Am explorat soluții integrate pentru a îmbunătăți aceste aspecte din diferite perspective, cea a administrației publice și locale, a sectorului privat, dar și a consumatorilor finali de energie. Informațiile culese, împreuna cu cele din evenimentul CNR-CME al Trilemei Energiei, au fost transmise către WEC pentru a fi utilizate ca suport la întocmirea profilului energetic al României. In cadrul acestui eveniment, moderatorii discuțiilor au fost Teodora Mindra, Cezar Axintescu, Luminița-Ioana Vlaicu si Pavel Stan. Evenimentul a fost deschis de Gheorghe Stefan, Director General CNR-CME, apoi prezentarea a continuat de invitatul nostru special, Andrei Gurin, Team Leader in Taxonomie si Raportare de la Comisia Europeana. In final, Ana Nedea, Director de Strategie si Simtel a prezentat metode de echilibra Trilema Energiei.


Women in Energy: Rolul si contribuția femeilor in sectorul energetic, si-a propus să creeze un spațiu autentic de dialog pentru femeile din sectorul energetic, punând accent pe leadership, dezvoltare profesională și mentorat. Prin intermediul conferinței, participanții au explorat modalități de a consolida implicarea femeilor în industria energetică și au luat parte la soluții concrete pentru o tranziție energetică mai echitabilă și mai incluzivă. Totodată, evenimentul si-a propus să inspire noile generații de profesioniste și să demonstreze valoarea mentoratului în cariera femeilor din domeniu. Evenimentul a fost deschis colegii noștri, Rareș Hurghiș si Teodora Mindra, apoi de Gheorghe Stefan, Director General CNR-CME si Ella Ratcu, consilier CNR-CME si fondatoare FEL Romania. Acesta a fost structurat pe 3 paneluri: panelul de leadership, moderat de Olivian Savin, panelul de dezvoltarea a carierei, moderat de Raluca Gabor si panelul de mentorat, moderat de Daniela Goreacii. In cadrul ultimului panel, colegele noastre Andreea Paraschiv, Iuliana Ilisescu si Raluca Andronoiu au fost speakeri. Prin organizarea acestui eveniment, dorim ca diversitatea sa poată conduce la o creștere a competitivității sectorului și la îmbunătățiri pe întregul său lanț valoric. Evenimentul a fost coordonat de Teodora Mindra.
Sfârșitul de an s-a încheiat cu Adunarea Generala si o cina finala in care am discutat despre ce am făcut bine si ce puteam face mai bine in acest an care a fost. In anul 2024 am ținut 10 adunări generale si pe lângă toate proiectele menționate mai sus, am pregătit noi proiecte pentru anul care vine.

Toate acestea realizari nu puteau fi facute fara implicarea membrilor FEL, sustinerea CNR-CME si a tuturor partenerilor, sponsorilor si prietenilor FEL Romania. Multumim!
Despre Future Energy Leaders România
Future Energy Leaders România (FEL România) este platforma de tineret al Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) și face parte din rețeaua globală a Future Energy Leaders, dezvoltată de World Energy Council.FEL România este o rețea de tineri profesioniști ce dezbat idei și dezvoltă proiecte. Printre obiectivele programului se numără profesionalizare tinerilor din energie și dezvoltarea competențelor necesare celei de-a 4-a revoluții industriale, creșterea gradului de angajabilitate și prezența mai mare a tinerilor în poziții de decizie. FEL România își propune de asemenea să fie o platformă de comunicare și cooperare între noua generație și actuala elită din domeniul energiei, cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și modul în care acesta interacționează cu alte domenii. FEL România își propune să accelereze tranziția către o economie bazată pe energie curată și reducerea impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului.
Autor: dr. ing. Olivian Savin, director de Marketing și Comunicare, FEL România.